Portfolioopgave 4: Caseanalyse

Case: https://www.reddit.com/r/InfluencergossipDK/comments/xxv3l6/ting_der_ikke_skete_til_500/?utm_source=share&utm_medium=ios_app&utm_name=iossmf


Indledning/Undersøgelsesspørgsmål

Gennem de seneste portefølgeopgaver 2, 3 og 4 har der været til hensigt at undersøge et specifikt Reddit-opslag. Her med henblik på at undersøge, hvilken stemning der skabes og om der generelt er en negativ stemning forbundet med budskabet fra Fie Laursen. Hertil har vi efterfølgende reflekteret over, hvorvidt det kan undersøges om en stemning er positiv eller negativ - især fordi vi, som forskere, er bekendte med hovedpersonen Fie Laursen og derfor hurtigt bliver BIAS.


På baggrund af ovenstående har vi ændret vores undersøgelsesspørgsmål, således at vi, som forskere, kan forsøge at forholde os mere neutrale. Vi kan dog ikke fralægge os, at vi er BIAS.


Vores undersøgelsesspørgsmål er endt med at lyde således: 

Hvordan formes kommunikationen på r/influencergossip under PuzzleheadedAlarm541’s opslag vedrørende Fie Laursen? 


Her med henblik på at undersøge, hvorvidt kulturen i tråden/kommentarsporet spiller en rolle i forhold til den måde kommunikationen formes og finder sted på i tråden. 


Dataindsamling

Etnografi

Etnografien har til formål at undersøge mennesker i deres naturlige setting. Det betyder at forskere, som gør brug af den etnografiske forskningsmetode, er nødt til at deltage i den aktuelle setting og her observere, hvad de gør og siger. Her med henblik på at få en forståelse af, hvordan de forstår deres verden (Silverman, D. (2015). Interpreting qualitative data. Sage s. 231). 


Etnografi er derfor omfattende og kræver at forskeren bruger meget tid på at interagere med de deltagende, observere og deltage i den enkelte deltagers community. 

Netnografi

Netnografien udspringer fra etnografien. Netnografien gør det dog ikke på samme måde muligt, at indgå i bestemte settings og communities. Dette er tilfældet, fordi netnografi tager afsæt i forskning fra en computer. Her kan forskerne undersøge online forums, chat, sociale netværk osv. Det vil derfor sige, at netnografien gør det muligt at indsamle informationer omkring kontekst og mening, men som ikke er muligt at gøre uden at være online (Silverman, D. (2015). Interpreting qualitative data. Sage s. 243).  

Observation

For at indsamle data til at kunne besvare undersøgelsesspørgsmålet, har vi gjort brug af observationer. Observationer er en etnografisk metode, som bruges til at observere deltagere i den situation de befinder sig i. Metoden er dog brugt på netnografisk vis, da vi ikke har haft mulighed for tilgå disse data offline.

Vi har valgt at bruge metoden, fordi den har givet os mulighed for at forholde os passive og observere uden at brugerne har været klar over det. Det står i god lighed til hele Reddit’s identitet, som bygger på, at brugerne er anonyme (hvis de ønsker det).  


Noget af det, som vi er kommet frem til gennem vores indsamling af data, er at der gøres brug af bestemte sproglige koder. Eksempelvis bliver der gjort brug af forkortelser som “dms” og “insta. Derudover gøres der også brug af emojis, som kan bruges til at underbygge det brugeren skriver, men som også i nogle tilfælde gør det modsatte.

Et eksempel på dette er Figur 1, hvor brugeren bruger en emoji bestående af to hænder, der laver et hjerte til et sætning omhandlende pædofile og The Dark Web


Figur 1


Generelt gives der udtryk for, fra de forskellige brugere, at historien fra Fie Laursen ikke er sand. Det bliver både gjort ved udtryk såsom “girl what”, “shit en røverhistorie” jf. Figur 2 og Figur 3. 



Figur 2



Figur 3



Derudover skriver flere af brugerne, at det virker uprofessionelt hvis Interpol interagerer med Fie Laursen via de sociale medier jf. Figur 4.


Figur 4


Analysemetode

For at analysere de observationer, som vi har gjort os, har vi gjort brug af Thorlacius’ kommunikationsmodel. Vi har valgt at bruge denne model grundet dens relevans for at stille redskaber til rådighed i forhold til at analysere kommunikationen online. Ved at bruge modellen udformes et overblik over relevante parametre, som bruges, når kommunikationen skal analyseres (​​Christiansen, H. C., & Rose, G. (2015). Online Kommunikation-en Introduktion. Hans Reitzel S. 31).

Formålet med at bruge denne model på det specifikke Reddit-opslag, er, at komme frem til hvilke kommunikative praksisser, der bliver brugt og om disse praksisser er med at til skabe en bestemt kultur eller community.


Refleksion over valg af metode

I forhold til vores metodevalg har det været en nem måde, at tilgå dataen på. Vi, som forskere, har kunne fungere som fly on the wall. Dette har været en fordel, da brugerne ikke har vidst, at vi har observeret dem, og dermed ikke haft mulighed for, at ændre adfærd. 

Ved at observere brugerne, har det dog været en udfordring ikke, at komme til at fremstå som BIAS, men derimod at skulle forholde sig neutralt til alle kommentarerne i tråden/kommentarsporet. Vi, som forskere, har hurtigt fået et negativt indtryk af kommentarerne, hvorfor det har været vanskeligt, at forholde sig objektivt. 

Det kunne dermed have været en fordel, hvis der var blevet gjort brug af eksempelvis spørgeskema eller interview med henblik på, at få indblik i brugernes holdning omkring Fie Laursen. Dette kunne have hjulpet på en bedre forståelse af stemningen i kommentarsporet, da vi, som forskere, kunne have spurgt de enkelte brugere ind til deres kendskab af Fie Laursen. 

We-ness

We-ness

A sense of we-ness” indbefatter udviklingen af en gensidig forståelsesramme på en platform hvor der er en tilstedeværelse af en kollektiv identitet og kultur. Denne kollektive identitet bidrager til, at et fællesskab kan besidde nogle kendetegn som er meningsgivende til gruppen, og som på den måde skaber en ramme for gensidig forståelse (Fayard & DeSanctis, 2009). 


Self-referring

I en gruppe kan der opstå en identitet når medlemmerne taler til gruppen som en del af en helhed. Eksempler på dette kan være brugen af ord som, ”vi”, ”os”, ”gruppen” og så videre. Det vil sige, ord som refererer til andre medlemmer af samme gruppe.

Dette ser man eksempelvis jf. Figur 5, hvor det ses at denne subreddits forklaring om hvad gruppens formål er. Allerede her ser man self-referring i praksis, som et værktøj til at skabe en gruppefornemmelse og forum-identitet.

Figur 5


Under self-referring findes også nogle andre praksisser udover forum-identity, heriblandt geographic identity. Dette sker når en bruger refererer til en geografisk kontekst, som kan ses jf. Figur 6. 

Figur 6


Dette i sig selv er også en interessant bemærkning, fordi brugen af ordet ”dansker”, både refererer til lokationen som er relevant i denne case, men også endnu en gruppe som deltagerne af denne subreddit tilhører.
Under udarbejdelsen af denne analyse, fremstod der umiddelbart ikke mange tilfælde af brugen af self-referring. Ifølge Fayard & DeSanctis (2009), anvendes self-referring især i online-forummer, for at skabe et mærkat som kan binde gruppens medlemmer sammen, da online forummer kan mangle nogle forenende symboler.

I forhold til denne case kan det manglende brug af self-referring potentielt skyldes den måde som en subreddit fungerer på. Som regel har man allerede trykket på join knappen for at indgå som et medlem i gruppen og på den måde er der en indforståelse med at gruppemedlemmer deltager i den aktuelle diskuterede tråd. 


Building a shared history

Endnu et led i we-ness, som er aktuel i denne case, er, building a shared history. Essensen af denne berører brugernes måde at referere frem og tilbage med hinanden. Her ser man blandt andet brugen af citater fra andre brugere som led i et svar, links til andre beskeder, kopiering af tidligere beskeder osv.

Her er Reddit lidt speciel, fordi den tillader at læse og svare på andres opslag med et overskueligt breadcrumb-lignende system jf. Figur 7.

Figur 7


Her viser de enkelte streger, opslagenes forhold til hinanden. På den måde fremstår der en klarere kronologi og interaktionen mellem brugere gøres mere overskuelig. På baggrund af dette fremstår disse streger som et indbygget system der kan imødekomme denne praksis, building a shared history. Dog fremstår der ikke en tydelig brug af denne praksis fra brugere, da det potentielt ikke er nødvendigt.


Expressing legitimacy

Når man som ny deltager i en diskussion, eller i dette tilfælde en tråd, kan det være vigtigt at man etablerer sin tilstedeværelse med troværdighed, for at vise de øvrige medlemmer af gruppen at man er en autentisk deltager, som har noget at byde ind med. Brugere kan eventuelt starte med at præsentere sig, men i visse tilfælde kan dette også ske ved at referere til en tidligere begivenhed eller situation som kan være relevant inden for den aktuelle kontekst jf. Figur 8 (Fayard & DeSanctis, 2009). 

Figur 8

Her ser man at brugeren indsætter sig selv i diskussionen, ved at tilkendegive at der er for mange kommentarer at forholde sig til, men at de tidligere er bevidnet en lignende situation som fremstår relevant i forhold til opslaget som denne case tager udgangspunkt i. Derudover sker der en direkte perspektivering til den tidligere erfaring, som baggrund for bekymring.


Developing a consistent linguistic style

Udviklingen af den konsekvente lingvistiske stil forekommer i det specifikke forummet på Reddit, når der kommunikeres i online-sprog. Her bliver der blandt andet gjort brug af forkortelser og emojis, som de andre brugere af Reddit har en fælles forståelse af. Dette er med til at opretholde en fælles identitet og kultur af forummet, som kan forekomme orderliness (Enacting language games: the development of a sense of “we-ness” in online forums s. 397), da brugeren giver udtryk for en samlet fælles forståelse af sproget og kommunikationen, da det antages at samtlige, hvis ikke alle, brugere kender til udtryk såsom cam room, sexy pics, selfies og story jf. Figur 9.



Figur 9


Gennem mange af kommentarerne til det specifikke opslag, tilkendegiver mange brugere deres holdning omkring Fie Laursen, og der opstår en fælles forståelse i form af rystelse eller forargelse over Fie Laursens opslag. Dette er, til trods for, at det ikke er Fie Laursen selv, der har publiceret dette opslag på onlineplatformen Reddit, men derimod brugeren, PuzzleheadedAlarm541. Alligevel er der mange brugere, af Reddit, der tilkendegiver deres holdninger og meninger om Fie Laursen som person, og tonen kan opfattes negativ. I enkelte af kommentarerne bliver der gjort brug af kapitaler og udråbstegn, der er med til at understøtte stærke følelser. Enkelte brugere gør også brug af anførselstegn for at indikere citater jf. Figur 10.


Figur 10


Overordnet forekommer der ingen krav eller retningslinjer for, hvordan tonen bør finde sted på dette specifikke opslag eller generelt på Reddit. 

Brugerne kan udtrykke sig, som de ønsker, hvad end det er med emojis, stavefejl, skældsord eller andre former for kommunikation. 

Der er dermed heller ingen specifikke retningslinjer for, hvad der forventes eller accepteres af brugernes til opslaget om Fie Laursen. Alligevel udtrykker samtlige brugere sig på en bestemt måde, hvorfor der opstår orderliness i form af holdninger omkring Fie Laursen. 


Managing relationships

På opslaget om Fie Laursen har brugerne af Reddit muligheden for at opretholde en form for online-forhold til hinanden. Her har brugerne mulighed for at like, dis-like, svare på specifikke kommentarer, dele kommentarer, gemme kommentarer, følge kommentarspor og rapportere enkelte kommentarer.

Det fremgår tydeligt, hvilke kommentarer der har fået likes og hvor mange, jf. Figur 11, og brugerne der kommenterer videre på andres kommentarer af opslaget, støtter og opbakker hinanden i deres holdninger og meninger jf. Figur 11.


Figur 11


Denne form for feedback kan være vigtig for at skabe en online-relation, og er dermed essentiel i forhold til Reddit som platform, da det kan have afgørende betydning for opbyggelsen af et tilhørsforhold og engagement (Enacting language games: the development of a sense of “we-ness” in online forums s. 400).


Kommentarer

  1. Hej gruppe 15: jeg har nu sendt feedback til jer over Outlook. Mvh. Lotte

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Portfolioopgave 1: Sociale mediers effekt på narkotika handler