Portfolioopgave 2: Beskrivelse af case med metodeovervejelser

 

Case:

https://www.reddit.com/r/InfluencergossipDK/comments/xxv3l6/ting_der_ikke_skete_til_500/?utm_source=share&utm_medium=ios_app&utm_name=iossmf



Indledning (Martin)

Ofte hører man, at kommunikationen på sociale medier har en tendens til at blive meget hård, ufiltreret og polariserende. Denne opgave vil tage sigte på at belyse nogle af disse kommunikative problemstillinger som kan opstå i et online-forum, når diskussionen omhandler en person som mange finder kontroversiel.

Problemformulering (Martin) 

Hvordan forekommer kommunikationen gennem Reddit som medieplatform med henblik på Fie Laursens opslag? Herunder hvorfor fremgår der en overordnet negativ tone blandt brugere i respons til Fie Laursens opslag?

Kontekst (Lærke)

Konteksten for denne case vil være baseret på et online opslag på det sociale medie Reddit. Reddit er en online medieplatform, hvorfra brugere kan oprette communities med henblik på bestemte emner. Reddit adskiller sig fra andre sociale medier ved at lade brugerne være anonyme. Det vil sige, at der opstår muligheder for at brugerne kan udfolde deres meninger, uanset om de er hadske, diskriminerende, seksuelle og/eller lignede. 

I henhold til denne case vil der tages udgangspunkt i et opslag slået op i gruppen r/InfluencergossipDK. I gruppen diskuterer brugere diverse kendte menneskers adfærd – online såvel som offline. Gruppen er kendt for at have en hårdere tone, fordi brugerne forekommer anonyme.

Opslaget, som casen tager udgangspunkt i, omhandler Fie Laursen, som er en af de største Instagram influenceres i Danmark. Derudover er hun også et kendt offentligt ansigt på amatørpornosiden OnlyFans. De involverede brugere består derfor også at de Reddit-brugere, som kommenterer på opslaget.

Fie Laursen har de sidste 10 år været kendt efter hun stod frem som mobbeoffer og har indviet mange danskere i hendes liv. Her har hun blandt andet fortalt om, at hun er diagnosticeret med flere psykiske lidelser, har været udsat for vold etc. For nyligt har hun født en dreng, som hun også har delt meget ud af på de sociale medier. 

Fie har generelt at rygte for at sprede usandheder og pynte på tingene, hvilket kan være en af grundende til at det kan antage at hun ikke altid har en positiv indvirkning på alle hendes følgere.

 

Hvor mange involveret? (Caroline)

I denne case findes der 320 kommentarer til dette opslag. Dette betyder at det ca. vil være samme antal brugere, som har kommenteret på opslaget. Dog kan de samme brugere godt kommentere flere gange, hvorfor 320 kommentarer ikke nødvendigvis betyder at der er 320 kommentarer fra 320 forskellige brugere.  

Derudover er Reddit som institution også involveret, da Reddit ejer siden, og dermed kan vurdere, om de ønsker, at opslaget og alle kommentarerne skal finde sted på deres side. 

Endelig er Fie Laursen også involveret, da det er hendes instagram-opslag, som Reddit-opslaget tager udgangspunkt i. 

Hvilke typer webmedieret kommunikation/interaktion arbejder de med? (Lærke)

Når der tages udgangspunkt i denne form for online interaktion, som foregår i et kommentarspor, gør brugerne brug af asynkron og nærsynkron interaktion. 

Asynkron interaktion foregår når de forskellige bruger responderer på hinandens kommentarer med timer eller dages mellemrum. Opslag på Reddit vil netop gøre sig gældende i dette, fordi opslag kan ligge længe og på den måde kan interaktionen strække sig over en længere tidsperiode (Hougaard, Durup, & Balleby, 2018, s. 173).

Derudover kan der også argumenteres for at Reddit også kan bestå af nærsynkron interaktion, hvor samtaler foregår hurtigere og der svares inden for en kort tidsramme (Hougaard, Durup, & Balleby, 2018, s. 173). Dette kan derfor godt være tilfældet, fordi brugerne i realiteten godt kan sidde og “chatte” med hinanden og indenfor få sekunder eller minutter svarer på hinandens kommentarer.


Fokusområde i forhold til problemstillinger (Simon)

Da opgavens valgte case og dets sammenhængende data udspringer fra Reddit, er det overordnede fokus på den subjektivitet og forforståelse, som både knytter til sig forskerne, samt de involverede brugere. Hertil vil der være fokus på fortolkning af data, indsamlingsmetoder og brugernes kommentarer.

Reddit er en hjemmeside, som huser tusindvis af forskellige digitale netværk og onlinefælleskaber, baseret på menneskelig og digital interaktion. Millioner af mennesker verden over har mulighed for at kommunikere og interagere med hinanden eksempelvis ved hjælp af egne opslag, voteringer eller at kunne kommentere på andre personers opslag (Reddit, 2022). Reddit er i overvejende grad bygget op af brugernes ytringsfrihed, holdninger og synspunkter. Derfor har hjemmesiden gennem årene også været udsat for heftig kritik for manglende kontrol af egne retningslinjer, samt kritik af kommunikationens hadske karakter (Chow, 2022). Derfor er der også nogle kulturelle og sociologiske variable, der skal tages i betragtning, med henblik på at forstå og fortolke data, som udelukkende indsamles digitalt. Dette kunne eksempelvis være den klassiske etnografiske metode, deltager observation og/eller den netnografiske metode.

Derfor er det overordnede fokus den subjektivitet, som måtte forekomme. Her uanset om det bliver den etnografiske metode, hvor fokus ligger på at finde steder online, hvor der foregår interaktion eller den netnografiske metode, som går i dybden med forståelsen af brugernes online samtaler (Larsen 2018). 


Redegørelse for anvendte indsamlingsmetoder på case

1.    Netnografisk indsamlingsmetode (Simon)

Den netnografiske indsamlingsmetode bærer præg af en humanistisk indgangsvinkel til bearbejdning af den data, man har indsamlet. Metoden og tilgangen repræsenterer et sæt af forskningstraditioner som hviler på et humanistisk grundlag. Her bliver en stor del af dataindsamlingen indsamlet gennem deltagende observationer fra forskerens side (Kozinets, 2015). Dette kan eksempelvis være, hvor mange indsamlingsmetoder fokuserer på internettet, de apparater og de teknologier det er associeret med, er netnografi fokuseret på den menneskelige, kontekst og fortællinger, med detalje for de mennesker som bruger disse teknologier (Kozinets, 2015). 

Denne metode er, for denne case, i overvejende grad både relevant og fordelagtig at benytte, da den jævnfør problemformuleringen har fokus på den menneskelige kontekst. Heraf, hvordan Reddit, som hjemmeside og diskussionsfora, afforder kommunikation og interaktion på tværs af holdninger og forståelser. Og igen, hvordan dette spiller sammen med brugernes opfattelse af Fie Laursen, som selvstændigt medie og influencer, samt troværdigheden heraf. 

2.    Observation/screenshots (Martin)

I modsætning til traditionel etnografi er observation som metode, i en netnografisk sammenhæng, langt mindre forstyrrende for det/dem som bliver observeret (Kozinets, 2015). På den måde kan observation tillade adgang til en stor mængde data, uden potentielt at påvirke kulturen hvor dette data indsamles, med éns tilstedeværelse.
I forbindelse med denne case, kan observation og screenshots tillade os at overvære, og observere, denne diskussion. Ud fra denne observation kan data indsamles i form af screenshots fra mange forskellige brugere, og deres holdninger som de giver til kende. 

3.    Netværksanalyse (Caroline)

En netværksanalyse er en analyse over, hvordan eller hvor mange interessenter, der har samme interesse for det de enkelte mener (s. 32, Hansen, D., Shneiderman, B., & Smith, M. A. (2010). I denne sammenhæng kan Broadcast-modellen (Figur 1) bruges, da der i denne model indikerer at der én interessent, der trækker tråde ud til andre interessenter. 

Interessenten i dette tilfælde kan være Fie Laursens opslag, hvor der bliver trukket tråde eller forbindelser ud til de Reddit-brugere, der vælger at gå ind og læse dette opslag, og som alle har en samlet forståelse af, at fremstå som trolds.



               Figur 1, Broadcast, Himelboim, I., Smith, M. A., Rainie, L., Shneiderman, B., & Espina, C. (2017)

 

Disse Reddit-brugere har dermed et netværksperspektiv, som gør at de kigger efter en fælles struktur i netværket, som i dette tilfælde fremstår negativt. 

Fies Laursens opslag på Reddit, forekommet som en directed ties (s. 34, Hansen, D., Shneiderman, B., & Smith, M. A. (2010), da det er en envejskommunikation idet hun publicerer en story. De enkelte kommentarer i selve kommentarsporet forekommet både som directed ties (s. 34, Hansen, D., Shneiderman, B., & Smith, M. A. (2010) men også undirected ties, da dette afhænger af, hvorvidt de forskellige ties/kommentarer foregår som envejskommunikation eller om der bliver kommenteret yderligere på dem, og de dermed forekommet “sammen” eller som “gensidige” (s. 34, Hansen, D., Shneiderman, B., & Smith, M. A. (2010)

 

Litteraturliste

Hougaard, T. T., Durup, T., & Balleby, L. (2018). SPROG I SOCIALE MEDIER (1. udg.). Denmark: Dansk- lærerforeningens forlag.

Reddit. (2022). Reddit. Hentet fra Reddit Inc : https://www.redditinc.com/

Chow, A. R. (10. Januar 2022). TIME. Hentet fra TIME USA, LLC: https://time.com/6121915/reddit-international-hate-speech/

Larsen, M. C. (2018). Internetetnografi: På online feltarbejde mellem hverdagspraksisser og netværkskommunikation. In M. C. Larsen, Etnografier. Hans Reitzels Forlag

Kozinets, R. V. (2015, Februar). Research Gate. Retrieved from Research Gate GmbH. : file:///C:/Users/simon/Downloads/Netnography_Understanding_Chapter.pdf

Hansen, D., Shneiderman, B., & Smith, M. A. (2010). Analyzing social media networks with NodeXL: Insights from a connected worldMorgan Kaufmann.

Himelboim, I., Smith, M. A., Rainie, L., Shneiderman, B., & Espina, C. (2017). Classifying Twitter topic-networks using social network analysis. Social media+ society, 3(1), 2056305117691545.

 

 

 

 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Portfolioopgave 1: Sociale mediers effekt på narkotika handler

Portfolioopgave 4: Caseanalyse