Portfolioopgave 1: Sociale mediers effekt på narkotika handler


Titel: Drug dealing on Facebook, Snapchat and Instagram: A qualitative analysis of novel drug markets in the Nordic countries

Forfatter: Jakob Demant, Silje Anderdal Bakken, Atte Oksanen og Helgi Gunnlaugsson

Tidskrift: Drug and Alcohol Review, maj 2019

Side: s. 377-385

Artikel: https://onlinelibrary-wiley-com.proxy1-bib.sdu.dk/doi/pdf/10.1111/dar.12932


Hovedpointer

Artiklen undersøger og analyserer, hvilken effekt sociale medier overordnet har på handlen med euforiserende stoffer i fem nordiske lande; Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island og de efterfølgende konsekvenser. 

De fire forfattere bag analysen argumenterer for, at populariteten af sociale medier har ændret daglige rutiner i forbindelse med brugen af digitale kommunikationsværktøjer. Dette har gjort at hvilket som helst indhold på internettet, er blevet nemt og tilgængeligt for alle. Derefter pointerer forfatterne, at de forskellige landes individuelle forhold, i følge deres egen lovgivning og egen sociale kultur, kan være årsagen til analysens forskelligartet resultater. Her i henhold til brugen af de respektive social medier til handlen med euforiserende stoffer og hvorvidt disse handler foregår i et lukket eller åbent forum.

Fællesnævneren for alle de involverede lande er, at brugen af bestemte sociale medie til køb af euforiserende stoffer, afhænger af to overordnet faktorer:

1. købers kendskab til den givne application

2. købers syn på risikoen vedrørende den givne handel.

Empiri og metoder

Dataen, der ligger forud for artiklen, tager udgangspunkt i et kvalitativt studie fra 2019. Dataen baserer sig på en online etnografisk indsamlingsmetode samt et semistruktureret interview af købere og sælgere. Denne data er blevet undersøgt i henholdsvis Danmark, Norge, Sverige, Island og Finland, hvor der er blevet taget et valg om, at have fokus på køb og salg af narkotika gennem Facebook og Instagram. Den etnografiske metode passer studiet af fællesskaber og kulturer, der forekommer gennem computermedieret social interaktion.

Her bliver metoden blandt andet brugt til at undersøge diskussionsfora, kommunikation på personlige hjemmesiger, sociale netværkssider for forskellige subkulturer interessegrupper og interaktive fællesskaber.

Indsamlingen af denne data skabte udfordringer, da det var udfordrende at komme i kontakt med købere og sælgere af narkotika med henblik på interviews. Derfor blev der gennem det sociale medie Reddit taget kontakt gennem opslag. Her kan brugere være anonyme og på den måde tilgå kunne kommentere på opslaget anonymt . Udover Reddit foregik interviews over en online Messenger app kaldet Wickr. Her får både forskere og deltagere igen muligheden for at fremstå anonymt plus mulighed for at tilgå interviewet, eller samtalen, på alle tider af døgnet. 








Kommentarer

  1. Artiklen er skrevet i kolonner med mange gode overskrifter, mellemrum og luft, som gør det overskuelig og indbydende at læse - ulig en forskningsartikel, som var skrevet i ren brødtekst uden mellemrum. Artiklen indeholder gode overskrifter, som gør det nemt for os, som læsere, hurtigt at kunne navigere rundt i teksten og ligeledes bliver det nemmere at afkode indholdet af artiklen. Derudover er abstractet kort, men fyldestgørende og giver hurtigt en godt indblik i, hvad undersøgelsen bærer præg af, samt det endelig resultat.
    Derudover er den relevant for vores tid, hvor sociale medier fylder utroligt meget og fylder meget i de fleste menneskers hverdag. Derfor er det relevant at overveje, hvilke sider af de sociale medier, som gør det nemmere og mere anonymt at købe til ulovlige stoffer. Tilføjelsesvis er det værd at sætte fokus på, hvad der skal til for at stoppe denne handel af stoffer.

    SvarSlet
  2. Interessant emne, også metodologisk. Når I fx nævner online etnografi (netnografi) _og_ interview studser jeg lidt over at de holdes adskilt. Deltagelse er netop et vigtigt aspekt af (n)etnografi, og af indlysende grunde er man gået over til det Kozinets nok vil kalde lurking, på reddit mv. Endelig er sikring af anonymitet og interessant, da det fordrer et vist mål af tillid (herunder tillid til det pågældende medie).

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Portfolioopgave 4: Caseanalyse